Ikonogrāfija

Nu jau vairākus gadus notiek ikonu rakstīšanas nodarbības, ko vada Latvijas Kristīgās akadēmijas absolvente, māsa palīdzētāja dvēselēm šķīstītavā Ņina Skangale-Začeste.
Šobrīd nodarbības notiek viesmīlīgajās Rīgas Sv. Alberta draudzes telpās.
Ir iespēja uz tām nākt trešdienās (plkst. 10.00 – 13.00) un/vai sestdienās (plkst. 13.30 – 16.30).
Priekšzināšanas mākslas nozarē nav nepieciešamas.

Grāmatvedis, frizieris, dizainers, skolēns, students, skolotājs, pārdevējs, ierēdnis… – tik plašu spektru pārstāvam mēs – tie, kas šobrīd apgūstam ikonogrāfijas pamatus.
Kāpēc tāda izvēle? Ko tev nozīmē ikonogrāfija?
Ikonogrāfija
Ja jums radās interese, lūdzam sazināties ar māsu Ņinu pa tālruni: 28315717 vai arī rakstot uz e-pastu: nina.skangale@inbox.lv.

 

 

Lūk, dažas liecības:

Tas sākās interesanti – biju jau padzīvojusi Francijā, kur ikonas katoļiem nav svešas.
Vēl tur esot nodomāju, ka arī labprāt ‘pazīmētu’ ikonas. Izstāsti tik’ Dievam savus plānus! Liels bija mans pārsteigums, kad 2012. gada sākumā ieraudzīju sludinājumu, ka tiks uzsākti ikonogrāfijas kursi katoļiem. Protams, aizgāju paskatīties. Un tā arī paliku.

Ikonogrāfija, ikonu rakstīšana man ir ceļš ar Dievu, ceļš sevī pašā un netieši arī ceļš pie citiem.
Man tā ir lūgšana, saruna ar Dievu, kā tāds smaids. Ikonogrāfija ir process, kura laikā es ieeju sevī, savos dziļumos.

Sandra 2014. gada 17. decembris

Kopš 14 gadu vecuma savos zīmējumos centos attēlot Jēzu... Domāju, ka šie neveiklie centieni ir bijis aizsākums manam ceļam uz ikonu rakstīšanu.... Esmu pārliecinājusies par spēcīgu aicinājumu, kas ir pāri manai cilvēciskajai saprašanai. Kāpēc es? Nezinu, bet jūtu, ka tas ir Dieva noslēpums - gan šī ceļa izvēle un aicinājums, gan arī pats ikonas rakstīšanas process, kuram paralēli notiek arī garīgās pārveidošanas process.

Manuprāt, ceļš uz ikonogrāfiju ir ceļš tuvāk Dievam, atklājot arvien jaunus Viņa Mīlestības un neizteicamās Žēlsirdības dziļumus. Ikonu rakstīšana vienlaikus ir aicinājums, Dieva pagodināšana un Viņa Žēlsirdības darbs mūsos, kas sastopas ar mūsu lūgšanu, darbu, pacietību, pazemību un paļāvību uz Kungu. Aizraujošs un neatkārtojams ceļojums plašajā ikonogrāfijas pasaulē, kurā aicinu piedalīties ikvienu!!!

Baiba 2014. gada 17. decembris

Baznīcu Nakts 2014 pasākumu ietvaros iepazinos ar ikonogrāfi Ņinu Skangali-Začesti, viņas mācekļu darbiem un trīs gadu apmācības programmu baznīcas paspārnē. Sapratu, ka man ir jāmēģina!

Kaut gan ir pagājuši tikai pāris mēneši, kopš apgūstu ikonogrāfiju, zinu, ka turpināšu to darīt vēl un vēl, jo mana dvēsele alkst pēc šāda veida komunikācijas ar Dievu. Tas ir vārdos neizsakāms un neaprakstāms process. Un tieši process, manuprāt, ir galvenais, nevis rezultāts.

Alīna 2014. gada 15. decembris

Ar zīmēšanu esmu saistīta jau no bērnības. Vēlāk mācījos arī Rīgas lietišķās mākslas skolā. To nepabeidzu, jo nepietika nopietnības pusaudža gados izturēt lielo slodzi skolā un darbu apjomus. Vēl pēc gada apmeklēju zīmēšanas vakarus Mākslas akadēmijā savam priekam, bet domas par stāšanos akadēmijā nebija, vienkārši bija vēlēšanās zīmēt. Tad pagāja daudzi gadi un notika mana atgriešanās pie Dieva. Domāju par Kristīgās akadēmijas Ikonogrāfijas kursu, līdz nāca piedāvājums no māsas Margaritas par ikonogrāfijas apgūšanu pie māsas Ņinas. Pārdomāju savā sirdī par dāvanu no Dieva, kuru neesmu tā īsti izmantojusi un nolēmu sākt šo jauno dzīves ceļu. Pašlaik esmu ceturtajā kursā. Ja Dievs ļaus, tad ar Viņa svētību turpināšu, un tas ir mans garīgais ceļš.

Andra 2014. gada 15. decembris

Informācija par Ikonogrāfiju pati atnāca tad, kad viss apkārt bija sakārtojies un es biju gatava sākt mācīties.
Pirmais bija šoks, ka tik ātri nekas nenotiks, būs jāmācās no pašiem, pašiem pamatiem - pareizi turēt otiņu, noklāt toni, vilkt līniju...
Tagad pamazām, pazemībā un, ļaujoties procesam, mēs mācāmies izgaismot tumsu un attēlot neatkārtojamo, krāšņo Dieva pasauli. Soli pa solim, no līnijas līdz attēlam.
Manuprāt, to, ko mēs iegūstam, mēs nedrīkstam paturēt tikai sev, jo tas ir dzīves mozaīkas skaistais un pateicīgais process, kurā mēs pārtraucam savu ikdienas skrējienu un atklājamies Dievam caur otas pieskārienu.

Maija 2014. gada 15. decembris